Jaki dywan do jadalni? Jak dobrać odpowiedni? Sprawdź!

   05/23/2018 14:02:12    0 Komentarzy
Jaki dywan do jadalni? Jak dobrać odpowiedni? Sprawdź!

Myśląc o dodatkach do jadalni, zazwyczaj nie skupiamy się na dywanie. Boimy się, że dywan mógłby zbyt szybko się pobrudzić czy poplamić i będziemy musieli go często prać. Czy jednak warto rezygnować z dodatku, który sprawia, że wnętrze staje się bardziej przytulne i atrakcyjne? Jak wybrać dywan do jadalni?

W nowoczesnych przestrzeniach bardzo często mamy kuchnię otwartą na salon. W takim układzie zazwyczaj pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym powstaje przestrzeń jadalniana. To naturalne, że mimo połączenia tych trzech sfer zależy nam na ich wyodrębnieniu. W takiej sytuacji dywan pod stołem w jadalni sprawdzi się doskonale.

Dywan do jadalni - czym się kierować podczas wyboru?

W pomieszczeniach takich jak jadalnia czy kuchnia najważniejszą rzeczą jest materiał, z którego wykonano dywan. Wiadomo, że w miejscach, w których jemy i gotujemy, nie da się uniknąć zabrudzeń podłogi. Brudzi się ona znacznie częściej niż w salonie czy sypialni. Tu coś nam kapnie, tu się coś wysypie, dlatego do takich wnętrz najlepsze będą dywany syntetyczne. Wykładziny wykonane ze sztucznych włókien są bardziej odporne na zabrudzenia, a ewentualne plamy można od razu w łatwy sposób wyczyścić za pomocą zwykłej mokrej ścierki. W przypadku zaschniętych lub uporczywych plam sprawdzi się środek do czyszczenia dywanów lub płyn do mycia naczyń. Syntetyczne włókna nie tracą swoich właściwości i koloru nawet w przypadku częstego prania i czyszczenia oraz nie odkształcają się od nacisku mebli, które na nim stoją. Idealnym przykładem jest nasz dywan Portofino.

W jadalni znajdą zastosowanie także dywany tkane na płasko. Takie wykładziny nie mają wysokiego runa, pętelek czy pęczków, w które mogłyby wnikać okruchy jedzenia. Dywany płasko tkane są twardsze, ale za to nie wnika w nie brud i są odporne na zagniecenia. Śmieci można łatwo odkurzyć, a nawet zamieść zmiotką, a do usuwania plam zazwyczaj nie potrzeba specjalistycznych środków.

Dywan do jadalni - jak dobrać kształt i rozmiar?

Najprościej mówiąc, kształt dywanu powinien być zbliżony do kształtu blatu naszego stołu. Jeżeli mamy prostokątny stół, to i dywan powinien być prostokątny, jeżeli blat jest okrągły – wykładzina także. Ustalenie odpowiedniego rozmiaru też nie jest trudne. Dywan  do jadalni powinien być co najmniej 100 cm szerszy niż obrys stołu i krzeseł. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że każdy, kto siada do stołu, powinien móc swobodnie się odsunąć i przysunąć bez zaginania brzegów dywanu i spadania z niego. Nie chodzi tu wyłącznie o kwestie estetyczne, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo.

Dywan do jadalni a prawidłowa pielęgnacja

Jeżeli podjęliśmy decyzję o zakupie dywanu do jadalni, powinniśmy pamiętać o tym, aby odpowiednio o niego dbać. Dzięki regularnemu i odpowiedniemu czyszczeniu będziemy mogli cieszyć się piękną wykładziną przez długi czas. Podstawą czyszczenia jest oczywiście odkurzanie. Im częściej, tym lepiej. Wiadomo jednak, że nie zawsze mamy czas i chęci, ale warto znaleźć chwilę dwa lub trzy razy w tygodniu. Kolejną ważną rzeczą jest odplamianie. Wszystkie plamy warto usuwać natychmiast. Świeże zabrudzenia na syntetycznych włóknach schodzą bardzo łatwo przy użyciu zwykłej mokrej ścierki. Ostatnią rzeczą jest pranie dywanu. Jeżeli nasza wykładzina jest w ciemnym kolorze lub wzorzysta, to wystarczy, że wypierzemy ją raz na rok. W przypadku jasnych dywanów zaleca się pranie dwa razy w roku.

Podziel się wpisem:

Zostaw komentarz

* Nazwa
* E-mail: (Nie opublikujemy)
   Strona (URL z http://)
* Komentarz: