Jak często prać dywany kuchenne?

   08/27/2018 11:20:34    0 Komentarzy
Jak często prać dywany kuchenne?

Dywany kuchenne, mimo iż nieczęsto goszczą w polskich domach, okazują się bardzo użytecznymi produktami. Ocieplają atmosferę panującą we wnętrzach, efektownie otulają zimne kafelki i zabezpieczają podłogi przed możliwymi zabrudzeniami. Same jednak także gromadzą w sobie kurz, roztocza i okruszki, które w strefach przeznaczonych do gotowania pojawiają się bezustannie. Z tego powodu dywany kuchenne należy czyścić znacznie częściej od pozostałych.

 

Raz na tydzień, miesiąc czy rok?

Świeże plamy najlepiej przemywać na bieżąco. Dzięki temu nie wsiąkną one w głębsze warstwy materiału, z których zdecydowanie trudniej by je było usunąć. Teoretycznie dywany powinno się odkurzać raz w tygodniu, jednak te umieszczone w kuchniach brudzą się tak szybko, że wymagają częstszej pielęgnacji. Aby jednak ograniczyć korzystanie z odkurzacza i nie dodawać sobie pracy, wystarczy każdego dnia dokładnie wytrzepać je na świeżym powietrzu lub omieść zwykłą miotłą. Przynajmniej raz na pół roku powinno się je wyprać bądź oddać do specjalnego zakładu zajmującego się czyszczeniem dywanów. Częstotliwość prania zależy także od intensywności użytkowania wykładziny. Wykorzystywana na co dzień przez kilkuosobową rodzinę będzie wymagać częstszego czyszczenia od dywanu umieszczonego w kuchni człowieka, który rzadko kiedy zajmuje się gotowaniem.

 

Sposoby ułatwiające czyszczenie dywanów kuchennych

Świeżych plam – po kawie lub słodkich sokach – można błyskawicznie się pozbyć z pomocą jednorazowych chusteczek nawilżanych. Przytknięte do zabrudzenia zaabsorbują nadmiar płynu, docierając nawet do głębszych warstw materiału. Plamy po napojach dość łatwo dają się usuwać. A jak poradzić sobie z tymi tłustymi, czyli np. rozlanym olejem? Wystarczy zastosować... zwykłą sól! Należy jak najszybciej przysypać nią obficie świeżą plamę i poczekać, aż wchłonie ona tłustą substancję. Gdy dywan kuchenny wyschnie, trzeba go jeszcze przeprać, usuwając pozostałości zabrudzeń. Sól doskonale zastąpi też cukier lub sok z cytryny. A jak uporać się z plamami z czerwonego wina? Jest na to pewna metoda, być może dość kontrowersyjna, ale niezwykle skuteczna. Trzeba zadziałać na nie winem białym, pocierając zabrudzenia nasączoną alkoholem ściereczką. To wspaniały trik o wyjątkowo dobrym działaniu.

 

Dlaczego czyszczenie dywanów kuchennych jest tak ważne?

O dywany kuchenne warto dbać nie tylko ze względów estetycznych. Oczywiście te mocno zabrudzone i zaplamione nigdy nie zaprezentują się dobrze, ale, co gorsza, mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie domowników. Kurz to mieszanina tysięcy alergenów, doprowadzających do powstawania reakcji alergicznych. Plamy czy zabrudzenia będące pozostałością po produktach spożywczych stają się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii i grzybów, które błyskawicznie przedostają się do organizmu człowieka i wywołują różne dolegliwości. Dbałość o czystość kuchennych dywanów jest czymś absolutnie niezbędnym. Schludna i estetyczna wykładzina to podstawa atrakcyjnej aranżacji i przyjemnego gotowania.

Podziel się wpisem:

Zostaw komentarz

* Nazwa
* E-mail: (Nie opublikujemy)
   Strona (URL z http://)
* Komentarz: