5 rad na przedłużenie żywota dywanu do kuchni

Porządny dywan do kuchni jest w stanie służyć domownikom nawet przez kilkadziesiąt lat – umożliwia to jego prawidłowa pielęgnacja. Prezentujemy pięć prostych sposobów, dzięki którym można maksymalnie wydłużyć żywotność wykładzin.
1. Regularne odkurzanie
Dywany umieszczone w pomieszczeniach często eksploatowanych powinny być odkurzane przynajmniej raz w tygodniu. Aby dokładnie je oczyścić, należy wcześniej wytrzepać je na świeżym powietrzu lub ręcznie usunąć z ich powierzchni większe przedmioty bądź okruchy. Ważny jest także wybór dobrego odkurzacza – ten przeznaczony do zadań specjalnych, czyli czyszczenia kuchennych wykładzin, powinien mieć dużą moc (przynajmniej 1700 W) i podwyższoną siłę ssania. Regularne odkurzanie uchroni materiał przed większymi zabrudzeniami i doskonale zabezpieczy jego włókna.
2. Dbanie o otoczenie dywanu
Nawet najlepszej jakościowo wykładziny nie powinno się wystawiać na niepotrzebne próby. Jeśli domownicy będą chodzić po kuchni w butach wyjściowych czy strzepywać okruchy ze stołu bezpośrednio na podłogę, żaden dywan tego nie przetrwa. Chcąc podwyższyć jego trwałość, trzeba zadbać nie tylko o niego, ale i o całą kuchnię. Okruchy czy paproszki powinny być na bieżąco zamiatane, blaty szafek codziennie myte, a podłoga odkurzana przynajmniej raz w tygodniu. Schludne i zadbane otoczenie to mniejsze prawdopodobieństwo zabrudzenia dywanu.
3. Błyskawiczna reakcja na świeże zabrudzenia
Dywany kuchenne, na których pojawią się świeże plamy, najlepiej od razu wyczyścić. Odłożenie tego zadania w czasie może skutkować przedostaniem się substancji do głębszych warstw włókien, w efekcie czego zabrudzeń nie będzie się już dało tak łatwo usunąć. Na świeżą plamę najlepiej położyć miękki ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar płynu. Następnie wystarczy oczyścić ją wodą z dodatkiem octu, uważając na to, aby nie pocierać materiału zbyt mocno – tarcie może spowodować przeniknięcie brudu w głąb dywanu.
4. Soda oczyszczona – sposób na odświeżenie wykładziny
Dywanów nie powinno się prać zbyt często, ponieważ silne detergenty uszkadzają naturalną strukturę włókien. Można natomiast regularnie je odświeżać i to przy pomocy zwykłej sody oczyszczonej. Najlepiej zmieszać ją z odrobiną cynamonu i ulubionym olejkiem eterycznym, rozsypując mieszankę po całej powierzchni dywanu – np. przy pomocy sitka. Po upływie 15-20 minut wykładzinę wystarczy odkurzyć. Jej wspaniały, świeży zapach zacznie roznosić się po całej kuchni!
5. Decyzja o zakupie nowego dywanu
Niektóre dywany, zwłaszcza te wykonywane z naturalnych tworzyw, są jednak tak delikatne i nieodporne na wilgoć czy zabrudzenia, że w kuchniach po prostu nie mogą dobrze się sprawdzić. Nawet codzienna specjalistyczna pielęgnacja nie uchroni ich przed uszkodzeniami, a jedynie wywoła frustrację wśród wszystkich domowników. Kiepsko sprawdzające się wykładziny, chłonące każdy płyn i gromadzące w sobie kurz, najlepiej od razu wymienić i dłużej się z nimi nie męczyć. Dywan kuchenny nie powinien utrudniać życia. Tylko ten wykonany z odpowiedniego materiału okaże się łatwy w pielęgnacji.
Zostaw komentarz Skasuj komentarz