Jak dbać o dywan do kuchni?

   08/27/2018 15:10:39    0 Komentarzy
Jak dbać o dywan do kuchni?

Umieszczenie dywanu w kuchni może wydać się szalonym pomysłem. Mimo doceniania walorów estetycznych wykładzin ludzie obawiają się ich ze względu na trudności związane z czyszczeniem delikatnych materiałów. Odpowiednia pielęgnacja i właściwy sposób użytkowania mogą jednak przedłużyć trwałość dywanu i stworzyć z niego wyjątkowo praktyczny element kuchni. Nawet po kilku latach będzie się on prezentować tak samo jak na początku.

 

Odpowiedni materiał = łatwa pielęgnacja dywanu

Rodzaj materiału określa funkcje i właściwości dywanów, podpowiadając, w jakich pomieszczeniach warto by było je umieścić. Klienci otrzymują do wyboru włókna naturalne oraz włókna sztuczne. Uniwersalnymi rozwiązaniami dla kuchni są popularne kuchenne dywany z kolekcji BlankaHoreca. Nie sprawiają trudności podczas czyszczenia, można je prać w pralce w 30 stopniach. Są niedrogie i bardzo trwałe. Posiadają dodatkowe właściwości antystatyczne, dlatego nie gromadzą w sobie kurzu, a oprócz tego nie chłoną wilgoci i wykazują się podwyższoną odpornością na zaplamienia. Twarde włókna polipropylenowe nie zdeformują się pod wpływem działania pralki.

Wskazówka – w kuchniach lepiej nie umieszczać dywanów wykonanych ze skóry, jedwabiu i wełny. Naturalne materiały są wrażliwe na wilgoć, a wylany na nie napój może trwale je zaplamić.

 

Odkurzanie i czyszczenie

Przez kilka pierwszych tygodni od zakupu nowy dywan do kuchni trzeba odkurzać codziennie. Pozwoli to na usunięcie jego luźnych włókien, których wypadanie jest procesem w pełni naturalnym. Do odkurzania najlepiej wykorzystać specjalną końcówkę do dywanów i przejeżdżać nią po materiale wzdłuż włókien, zachowując ich pierwotny kształt. Mocno zabrudzoną wykładzinę można też najpierw wytrzepać, a dopiero potem wyczyścić odkurzaczem, aby pozbyć się większej ilości brudu, kurzu i roztoczy. Po upływie ok. jednego miesiąca od zakupu częstotliwość czyszczenia należy zmniejszyć. Zazwyczaj dywany kuchenne wymagają odkurzania raz w tygodniu.

W kuchniach, w których bez przerwy coś się gotuje i smaży, nie da się uniknąć pewnych wypadków. Najważniejsze jest to, by szybko na nie reagować. Świeże plamy najlepiej usuwać na bieżąco – przecierając je miękką gąbką nasączoną wodą i płynem do mycia naczyń lub przytykając do nich na chwilę nawilżaną chusteczkę. Raz w miesiącu całą powierzchnię dywanu można posypać obficie sodą oczyszczoną i po upływie 15 minut odkurzyć. Soda zneutralizuje wydostające się z materiału zapachy, odświeży go i usunie nagromadzone w nim drobnoustroje. Jeszcze lepiej zadziała czyszczenie w pralce, choć z nim nie należy przesadzać. Do pralki można wkładać wyłącznie dywany kuchenne wykonane z tworzyw sztucznych i to nie częściej niż raz na pół roku.

 

Dywan ma podwyższać funkcjonalność i atrakcyjność kuchni – nie może być traktowany jak przeszkoda utrudniająca sprzątanie pomieszczenia. Warto od samego początku właściwie go pielęgnować, by cieszyć się nim jak najdłużej.

Podziel się wpisem:

Zostaw komentarz

* Nazwa
* E-mail: (Nie opublikujemy)
   Strona (URL z http://)
* Komentarz: