Z jakich materiałów powinny być dywany do kuchni?
Szukając idealnego dywanu do kuchni, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jego materiał. Tylko nieliczne tworzywa sprawdzają się w pomieszczeniach intensywnie eksploatowanych – wybór tego o kiepskiej jakości może skutkować automatyczną chęcią pozbycia się wykładziny z pomieszczenia. Dobre dywany kuchenne nie muszą być wcale drogie. Zwykle to te tańsze, wykonywane ze sztucznych tkanin, okazują się najpraktyczniejszym wyborem.
Dywany polipropylenowe
Zdecydowanie najpopularniejsze i przy tym dość tanie. Wykonywane ze sztucznych włókien, a mimo tego nieodstające swoją jakością od naturalnych tkanin. Wykazują się podwyższoną odpornością na ścieranie i z tego powodu rewelacyjnie odnajdują się w kuchniach – można bezustannie wykonywać na nich różne prace, przez cały czas ciesząc się ich idealnym stanem. Polipropylen radzi sobie z atakami drobnoustrojów (bakteriami i grzybami), nie reaguje negatywnie na kontakt z wilgocią i z łatwością daje się czyścić. Jego jedyną wadą jest szorstka i dość nieprzyjemna w dotyku struktura, która jednak nie powinna być dla nikogo problemem – na dywanie kuchennym raczej nikt nie będzie się kłaść.
Dywany poliamidowe (nylonowe)
Często mylone z dywanami polipropylenowymi ze względu na podobne właściwości. Są równie odporne na ścieranie, nie odbarwiają się wraz z upływem czasu i łatwo dają się czyścić. Niepowtarzalną cechą poliamidu jest jego zdolność do zachowywania pierwotnej formy. Poliamidowe dywany do kuchni zapewniają stopom bezpieczne i miękkie oparcie, jednocześnie nie odkształcając się pod wpływem intensywnego użytkowania. Będą idealnym wyborem dla alergików, ponieważ nie gromadzą w sobie kurzu czy bakterii. Zadbają o higieniczność kuchni, w której czystość to podstawa.
Dywany akrylowe
Doskonale imitują wełnę, ponieważ są równie miękkie i przyjemne w dotyku, ale w przeciwieństwie do niej nie uczulają. Dzięki swojej odporności na działanie pleśni czy grzybów podwyższają higieniczność miejsca przeznaczonego do przygotowywania posiłków. Spodobają się osobom ceniącym sobie funkcjonalne rozwiązania – z łatwością można je utrzymać w czystości, regularnie je trzepiąc lub odkurzając, a raz w roku piorąc.
Dywany bawełniane
Nieco mniej trwałe od dywanów sztucznych, ale równie często wykorzystywane w kuchniach. Bawełniane włókna są miękkie i sprężyste, idealne dla pomieszczeń, w których panuje bezustanny ruch. Cechuje je wysoka odporność na zabrudzenia, zdecydowanie ułatwiająca życie domowników. Plamy powstałe na bawełnianym materiale bez trudu można usunąć – czy to ręcznie, czy to wkładając wykładzinę do pralki. Należące do tej grupy dywany kuchenne są łatwe w pielęgnacji i nawet z upływem czasu nie tracą swoich pierwotnych kolorów. Minusem bawełny jest podatność na mechacenie się, która pogarsza jej trwałość.
W pomieszczeniach kuchennych najlepiej sprawdzą się dywany wykonane ze sztucznych tkanin – równie atrakcyjne co naturalne włókna, a jednak znacznie trwalsze. Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest bawełna.
Zostaw komentarz Skasuj komentarz